Gör din egen friluftsmat

Här kommer ett tips för hur du kan göra din egna torkade mat att ta med på fjällvandringen skogspromenaden eller långpromenaden. Det smakar bättre göra aktiviteten större och du vet vad exakt vad du äter. God mat ute på äventyret blir lite av pricken över i:et.

Man kan torka mat på många olika sätt så som i ugn, mattork eller bara lufttorka på ett bakplåtspapper. För att behålla mycket av näringsämnena bör man torka maten på så kort tid som möjligt vid så låg temperatur som möjligt. Lätt, gott och näringsrikt. Torkade rätter ska hålla sig gott och väl under en veckas äventyr.

Vi valde att torka maten i varmluftsugnen. Vi gillar stark mat så detta recept har ordentligt mycket sting och här kommer receptet som är en favorit:

Chilihet köttfärssås med svamp och makaroner

500 gram mald högrev

1 lök

1 morot

250 gram skogschampinjoner

1,5 tsk het torkat thailändsk chilli

1,5 msk tomatpuré

1 msk kalvfond

2 klyftor vitlök

2 dl makaroner

1 dl vatten

Salt och peppar

1. Koka makaronerna enligt receptet på förpackningen, häll av vattnet och bred ut makaronerna på en ugnsplåt.

2. Finhacka löken och stek i vatten (ej smör) ett par minuter i en stor kastrull.

3. Skiva champinjonerna, riv moroten och stek i vatten. Häll över i kastrullen.

4. Bryn färsen på hög värme tillsammans kalvfonden, och chilli, så att ytan blir krispig och helt genomstekt, häll över i kastrullen.

5. Tillsätt tomatpure, vitlök och stek i ett par minuter tillsätt sedan vatten och rör om ordentligt. Salta och peppra efter smak.

6. Låt koka ner tills köttfärssåsen känns torr. Rör ofta så att den inte bränner fast

7. Bred ut köttfärsen på plåten med makaronerna och stoppa in i ugnen på 50-60 grader, lämna ugnsluckan på glänt under torkningen så att luften får cirkulera och på så sätt snabbare torkar ut maten. Har du en varmluftsugn kan du med fördel använda den. Torktid ca 15 timmar.